Gamba (tijgergarnaal)

gamba grote garnaal de jong visspecialist.

De gamba of tijgergarnaal is een garnaalachtige veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuze zeewatergarnalen. Deze grote garnalen zijn familie van de penaeidae, waartoe wel zo’n 200 ander soorten behoren. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is.

GAMBA (TIJGERGARNAAL) PASPOORT

Naam Gamba (tijgergarnaal) (Penaeus spp)
Lengte Max. 30 cm.
Voedsel Kleine schaal- en schelpdieren.
Levenscyclus Wordt max. 2 jaar.
Verspreiding Rode Zee en Arabische Golf tot India, Zuid-Oost Azië, de Golf van Mexico en de Atlantische kusten van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en West-Afrika.
Populatie Geen bijzonderheden.
Kleur Grijs met zwarte strepen op de rug (tijgergarnaal).
Familie Deze grote garnalen zijn familie van de penaeidae, waartoe wel zo’n 200 ander soorten behoren.

GAMBA, VEELZIJDIGE VERRE VRIEND

Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zeeën in Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Vele soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen roofdieren. In de kustwateren paaien ze om vervolgens te verplaatsen naar diepere wateren, terwijl de jongen volwassen worden. En vrouwtje kan wel tot 800.000 eitjes produceren. Hiervan blijven genoeg larven leven om een nieuw garnalenbestand te vormen.

VANGST

Veel wilde soorten tropische garnalen, zoals de gamba en tijgergarnaal, komen uit India, Indonesië en Nigeria. Hier worden ze met behulp van trawlers gevangen op een diepte van circa 300 meter. Doordat garnalen zich snel voortplanten, blijft het bestand goed op peil.

KWEEK

De meeste grote garnalen die in Nederland in de winkel liggen zijn Aziatische kweekgarnalen. Deze worden in grote zoetwaterbassins gekweekt in landen als Thailand en Vietnam.  De larven worden uit oudere dieren opgekweekt en uitgezet in vijvers gelegen aan de kust. De garnalen worden vervolgens gevoederd met speciaal garnalenvoer. Vijvers worden belucht en doorstroomd om afvalstoffen te verwijderen. De teelt duurt vier tot zes maanden per cyclus, ze hebben dan een lengte van 2—28 cm bereikt. De opbrengst per vijver kan oplopen van enkele tonnen tot ruim tien ton per hectare per jaar. zijn er echter talloze voorbeelden van gekweekte tropische garnalen die gekweekt zijn volgens de beste ecologische principes. Al lange tijd zijn er tropische garnalen op de markt die voorzien zijn van een eco-keurmerk.

 

Afdrukken E-mailadres

Contact gegevens IJsselstein

Utrechtsestraat 50,
3401 CW IJsselstein

T: 030 688 13 64

Mail ons

Openingstijden:
Di - Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 21.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur

 

Hier vindt u ons in IJsselstein

Contact gegevens Nieuwegein

Muntplein 3
3437 AN Nieuwegein

T: 030 753 90 00

Mail ons

Openingstijden:
Di - Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur

Hier vindt u ons in Nieuwegein