Haring

Hollandse Nieuwe de Jong Visspecialsitr

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton. Deze hoeveelheid wordt verdeeld tussen alle visserijlanden rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de haringvangst wordt slechts 1/20e deel, zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

HARING

Naam

Haring (Clupea harengus)

Lengte

Meestal 20-30 cm, max. 45 cm.

Voedsel

De haring eet voornamelijk plankton en de allerkleinste zeediertjes.

Levenscyclus

Wordt max. 22 jaar oud en rond de 2-3 jaar zijn ze volwassen.

Verspreiding

In de Noordoost Atlantische Oceaan zijn 9 aparte haringpopulaties te onderscheiden. De grootse (en voor Nederlandse vissers de belangrijkste) zijn die in de Noordzee en de Noorse zee.

Leefgebied

De haring leeft in scholen in de waterkolom tot op ongeveer 350 m diepte

Populatie

Het gaat goed met de Noordzee en Noorse haringpopulaties. Elk jaar wordt de TAC (Total Allowable Catch) naar boven bijgesteld.

Kleur

De rug van de haring is diepblauw, de flanken zijn zilverkleurig.

Familie

Haring behoort tot de orde van de haringachtigen binnen de pelagische vissoorten. Hiertoe behoren o.a. ook de sprot, sardine en ansjovis.

HOLLANDSE NIEUWE, MAATJESHARING EN ROLMOPS

Haring, Hollandse Nieuwe en maatjesharing: allemaal termen die we gebruiken om dezelfde vis aan te duiden. Of toch niet? Er is wel degelijk een verschil.

Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Ondanks dat de vangst en de verweking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij er in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Maatjes haring

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijk en haring’zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

GEROOKTE HARING EN ROLMOPS

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd.

WIST JE DAT?

Hollandse Nieuwe is door de Europese Unie erkend als 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'.

Het Nederlandse woordenboek kent 16 pagina’s vol spreekwoorden en samenstellingen met haring. “Haring in ’t land, dokter aan de kant” is een van de bekendste.

Van de 180 miljoen stuks Hollandse Nieuwe per jaar wordt 76 miljoen in Nederland verorberd. De overige gaan vooral naar Duitsland en België.

Veel mensen denken dat haring rauw gegeten wordt, dit is echter niet het geval. Haring is een bewerkt product. Door onder andere de pekel ontstaat er een enzymatische rijping wat zorgt voor de specifieke smaak en textuur.

VERKRIJGBAARHEID

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats.

Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

WORDT HARING VERANTWOORD GEVANGEN?

Haring behoort tot de pelagische vissoorten, welke in scholen zwemmen. Hierdoor kan de visserij heel gericht plaatsvinden. Dit doet de Nederlandse vloot met grote trawlers, die vrijwel zonder ongewenste bijvangst vist. De Nederlandse haringvisserij is sinds 2006 gecertificeerd met het MSC keurmerk voor de verantwoorde visvangst.

Feestje ter ere van Hollandse Nieuwe

Begin van het jaar beoordelen de leden van de haringgroothandelsvereniging wanneer de haring vet genoeg is om te verwerken tot Hollandse Nieuwe. Aan de hand hiervan wordt bekend gemaakt wanneer de veiling  van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaatsvindt. Met dit ‘feestje’, dat georganiseerd wordt door het Nederlands Visbureau, wordt traditiegetrouw het seizoen ingeluid. De opbrengst van de veiling gaat ieder jaar naar een goed doel. De dag na de veiling is de Hollandse Nieuwe voor de consument verkrijgbaar bij de visspecialist.

gecertificeerd met het MSC keurmerk voor verantwoorde visvangst.

HARING, EEN GEZONDE KEUZE 

Haring is niet alleen lekker, maar ook een bewust keuze. De volvette haring is een echte Omega-3 bom, wat zorgt o.a. voor gezonde hersenen en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 vetten van 450 mg te komen, heb je al genoeg aan 2 haringen per week. Haring bevat naast Omega-3 veel calcium, magnesium en fosfor – belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken, het mineraal voor gezonde tanden en botten. Ook de eiwitten in haring zijn belangrijk voor de aanmaak van sterke botten, omdat je lichaam de eiwitten uit je voeding gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

SMAAK EN BEREIDING

Haring, en dan met name Hollandse Nieuwe, is befaamd om zijn volvette en zilte smaak en zachte structuur. Naast klassiek aan het staartje, kun je haring ook in stukjes en al dan niet voorzien van een broodje. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur en locatie in Nederland eet je haring met uitjes en augurkjes. Naast de klassieke bereidingen is er echter nog zoveel meer mogelijk met Nederlands trots. Wat dacht je van een taco of sushi met haring?

RECEPT MET HARING

2 personen

0-15 minuten 

Voorgerecht

 

Ingrediënten

100 gram prei

1 eetlepel slasaus, 25% olie

1 eetlepel halfvolle yoghurt

½ eetlepel tomatenketchup

2 mespunt basilicum

2 Hollandse nieuwe

1 rode appel

 

Bereiding

Maak de prei schoon en snijd het stukje in hele smalle ringetjes.

Doe de prei in een zeef en giet er kokend water over. Laat de prei uitlekken.

Maak een sausje van de slasaus, de yoghurt, de ketchup, peper en wat basilicum.

Snijd de schoongemaakte haringen in repen.

Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in dunne plakjes.

Schik de prei, de plakjes appel en de repen haring op 2 borden en schep het sausje erop.

 

Informatie over dit recept

 

Dit recept bevat haring. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Haring (Noord Oost Atlantische Oceaan) is verkrijgbaar met MSC-keurmerk.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

 

Voedingswaarden per persoon

Energie

205 kcal

Eiwit

15 gram

Koolhydraten

15 gram

Waarvan suikers

9 gram

Vet

10 gram

Waarvan verzadigd vet

2 gram

Vezels

2 gram

Zout

2,3 gram

 

 

 

Afdrukken E-mailadres

Contact gegevens IJsselstein

Utrechtsestraat 50,
3401 CW IJsselstein

T: 030 688 13 64

Mail ons

Openingstijden:
Di - Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 21.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur

 

Hier vindt u ons in IJsselstein

Contact gegevens Nieuwegein

Muntplein 3
3437 AN Nieuwegein

T: 030 753 90 00

Mail ons

Openingstijden:
Di - Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur

Hier vindt u ons in Nieuwegein