Zeebaars

Een verse Zeebaars

Volwassen zeebaarzen leven zowel in open zee als in kustgebieden en overgangsgebieden tussen zoet en zout water. In de zomer gaan ze soms zelfs de rivier op.

ZEEBAARS PASPOORT

Naam

Zeebaars (Dicentrarchus labrax)

Lengte

Max. 80 cm.

Voedsel

Garnalen en kleine vissen zoals makreel.

Levenscyclus

Max. 25 jaar.

Verspreiding

Noord-oostelijke en midden-oostelijke deel Atlantische Oceaan, Middellandse- en Zwarte Zee.

Leefgebied

Open zee en kustgebieden, zowel zoet- als zoutwater.

Populatie

Voorzichtigheid geboden.

Kleur

De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit.

Familie

Is familie van de straalvinnige vissen uit de orde van baarsachtigen.

VANGST

De zeebaars is een slimme vis, bij helder weer kan hij de vissersboten goed onderscheiden en wordt er aanmerkelijk minder gevangen. Stormachtig weer is daarom beter voor de vangst van zeebaars. Jonge wilde zeebaarzen worden beschermd door de minimale aanlandingsmaat van 42cm. Dit is nodig, want de commerciële vangst is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers  en kieuwnetten, maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden. Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.

VANGSTGEBIEDEN

Vangstgebied van de zeebaars.

SMAAK & BEREIDING

De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's.

HET VEL IS ALTIJD LEKKER, LAAT DAT DUS AAN DE VIS ZITTEN.

Zeebaars wordt steeds meer te koop aangeboden en dat zie je met name terug in de horeca waar de vis steeds vaker op de menukaart prijkt.

KWEEK

In landen als Italië, Griekenland en Spanje wordt op grote schaal zeebaars gekweekt in kooien op open zee.  Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de kweek van zeebaars.

VOEDINGSWAARDEN WEERGAVE PER 100 GRAM

Energie 120 kcal 503 kj

Water 72.70 g.

Eiwit 23.50 g.

Koolhydraten 0.00 g.

Suikers 0.00 g.

Vet 2.80 g.

Verzadigde vetten 1.00 g.

E.o.v 1.00 g.

M.o.v. 0.50 g.

Cholesterol 50.00 mg.

Vezels 0.00 g.

Vitamine A 0.02 mg.

Vitamine B1 0.03 mg.

Vitamine B2 0.03 mg.

Vitamine B6 0.30 mg.

Vitamine B12 2.00 µg

Vitamine C 0.00 mg.

Vitamine D 1.50 µg

 

Afdrukken E-mailadres

Contact gegevens IJsselstein

Utrechtsestraat 50,
3401 CW IJsselstein

T: 030 688 13 64

 mail ons


Openingstijden:
Di - Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 21.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur

Contact gegevens Nieuwegein

Muntplein 3
3437 AN Nieuwegein

T: 030 753 90 00

 mail ons


Openingstijden:
Di - Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur